Pages

13/10/12

Khasiat lobak merah Selama ini mungkin kita hanya mengetahui bahawa lobak merah baik untuk mengubati masalah rabun jauh.
 Namun, khasiat yang terkandung dalam lobak merah sebenarnya mempunyai banyak lagi kegunaan untuk membantu mengubati pelbagai jenis penyakit lain.
Lobak tidak semestinya dimasukkan dalam makanan, ia juga amat popular dibuat sebagai jus lobak susu yang sering menjadi pilihan di restoran.
Jom ketahui apakah khasiat lobak merah ini.


Batu Karang

 Ambil 7 batang lobak merah, cuci hingga bersih dan parut. Kemudian tambah 100 ml air dan rebus selama kira-kira 15 minit. Setelah itu tapis airnya dan perah jus dari lobak merah tersebut. Amalkan minum air jus tersebut sekali sehari.


Ekzema

 Ambil sebatang lobak merah, cuci bersih dan parut. Kemudian campur dengan 1 sudu teh kapur sirih dan tampalkan pada tempat yang diserang ekzema dan kemudian balut dengan kain bersih.

Hipertensi

 Sediakan 500 gram lobak merah, cuci dan hiris atau potong kepada beberapa bahagian kecil. Setelah itu masukkan dalam ‘blender’ dan tambahkan sedikit air masak dan kisar hingga halus. Tapis dan minum airnya 3 kali sehari.


Kekejangan Jantung

 Sediakan 3 batang lobak merah, cuci dan parut. Tambahkan 2 gelas air masak dan perah airnya. Tambahkan airnya dengan 2 sudu besar madu dan gula pasir, adun hingga rata dan minum airnya sekali sehari.


Sakit Ketika Datang Haid

 Sediakan 250 gram lobak merah, cuci bersih dan potong. Tambahkan sedikit air masak dan kisar hingga halus. Minum jusnya 2 kali sehari.


Lobak merah sejenis sayur yang sangat mudah didapati.

Lagipun rasanya yang tidak pahit sering juga menjadi pilihan kanak-kanak sama ada dimakan begitu sahaja, atau dibuat jus.

Jika membuat sayuran campur beserta lobak merah, elakkan dimasak terlalu lama bagi mengelakkan zat dalam sayur tersebut hilang.


sumber : http://melayukini.net/2012/10/khasiat-lobak-merah-menarik/

8 ulasan:

 1. banyaknya khasiat lobak merah.. done follow u - Noob

  BalasPadam
 2. Hey¡¡¡ thank you dear to came into my blog¡¡¡ my best wishes, come back more frecuently, beutiful blog yours¡¡

  BalasPadam
 3. i like your blog, nice post

  BalasPadam

 4. Weekend blog walking and support! I hope I get one back soon ;)

  BalasPadam
 5. anak akk suke sgt makan carrot..sudi2 le folow blog akk http://lifestyle-blueberry.blogspot.com/

  tqqqq

  BalasPadam

Don't Spam your comments . Make a Quality Comments . Google will love it

follow me

later